Meniu Închide

Perioada sărbătorilor și provocările ce pot apărea

perioada-sărbătorilor-psihoterapie

Perioada sărbătorilor poate fi pentru unele persoane însoțită de stres, depresie sau anxietate sau poate înrăutăți starea celor care se confruntă deja cu aceste diagnostice.

Există o presiune constantă care contribuie la acest lucru. Sunt o mulțime de lucruri de făcut: să plănuim vacanța perfectă, sau să călătorim pentru a ne vizita familia; să participăm la toate evenimentele la care am primit invitație; să facem cumpărăturile necesare și să alergăm după cadourile perfecte.

Într-un studiu făcut de NAMI, aproximativ 755 din totalul respondenților au raportat că sărbătorile contribuie la sentimentul de tristețe sau nemulțumire. Alte răspunsuri au fost legate de stresul financiar, singurătate, prea multă presiune și așteptări nerealiste. Găsiți procentele și date despre alte studii aici.

Perioada sărbătorilor plăcută, nu stresantă

Cum facem acest lucru? Mai întâi e nevoie să înțelegem care sunt factorii declanșatori, cum ar fi abaterea de la rutină, conflictele familiale, presiunea diverselor activități sau stresul cheltuielilor suplimentare. Astfel, putem lua decizii care să compenseze impactul acestora. De exemplu, decizia de a participa sau nu la anumite activități.

De asemenea, dacă facem anumite lucruri din timp, putem evita stresul care apare atunci când acestea sunt lăsate pentru ultimul moment. Cum ar fi cadourile sau aprovizionarea pentru masa de sărbători. Este important să stabilim un buget și să-l respectăm.

E nevoie să învățăm să spunem nu, să nu ne mai facem griji că nu va ieși totul perfect și să ne dăm permisiunea de a ne relaxa. Să ne uităm mai mult la propria bunăstare și să evităm comportamentele nesănătoase ce pot apărea.

Somnul, mișcarea și mesele echilibrate sunt la fel de importante și în perioada sărbătorilor. Stresul poate duce la mâncat în exces, mai ales alimente bogate în grăsimi și zahăr. Pentru unii, stresul acestei perioade poate duce la niveluri nesănătoase de consum de alcool.

La fel de importante sunt așteptările realiste și eliminarea lui trebuie. Se pun multe presiuni de sărbători și e nevoie să învățăm să facem lucrurile în acord cu nevoile și dorințele noastre. Limitarea angajamentelor și stabilirea unor limite sănătoase pot ajuta la diminuarea stresului.

Nu în ultimul rând, dacă avem nevoie de timp pentru noi, să ne acordăm acest timp. Să ne petrecem timpul încercând să-i mulțumim pe toți ceilalți nu este doar obositor, este și imposibil.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *