Meniu Închide

Provocările cuplului după nașterea primului copil

Apariția primului copil este începutul unei călătorii frumoase, plină de zâmbete și de iubire. Însă acest eveniment poate veni însoțit și de multe provocări.

Nașterea primului copil este de multe ori un motiv de bucurie atât pentru noii părinți, cât și pentru familia extinsă. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când copilul este dorit și ambii părinți au decis că este momentul potrivit. Apariția primului copil este începutul unei călătorii frumoase, plină de zâmbete și de iubire. Însă acest eveniment poate veni însoțit și de multe provocări.

Care sunt provocările care apar după nașterea primului copil?

Partenerii vor avea un nou statut pe lângă cel de soț și soție, acela de părinți. Dacă partenerii și-au acordat suficient timp pentru a deveni un cuplu sudat și matur, nu vor avea dificultăți în a face față acestei provocări. Am scris mai multe despre cuplul la început de drum aici.

Rutina avută înainte de a deveni părinți dispare. În special primele luni, pot fi pline de stres și pot exista momente de extenuare, atât fizică, cât și psihică. Părinții nu mai au timp, nici de activitățile proprii pe care le aveau înainte, nici  pentru activitățile de cuplu. Totul se rotește acum în jurul copilului: somn, hrană, baie, schimbat, vizite la pediatru.

Pot apărea diferențe de opinie referitoare la creșterea copilului, nu doar între parteneri, ci și în familia extinsă. Acestea pot accentua stările de tensiune cauzate de stres și oboseală și certurile pot fi mai frecvente.

Provocările financiare pot fi la rândul lor un factor de stres. Sunt foarte multe lucruri necesare creșterii copilului și uneori poate fi dificil pentru părinți să schimbe felul în care administrau banii până în acel moment.

Ce se poate face? Găsiți în continuare câteva idei

Diminuarea așteptărilor. Majoritatea părinților își fac diverse planuri și au anumite așteptări despre cum va fi după ce se va naște copilul. De cele mai multe ori nu se întâmplă nimic din ce au plănuit și atunci apare sentimentul că nu sunt destul de buni ca părinți. Este important să vă acordați timp pentru a vă adapta la noua situație. Perioada de adaptare poate fi de la câteva luni până la un an.

Timp pentru propria persoană. Ambii părinți au nevoie de timp pentru ei. Indiferent că doriți să citiți, să petreceți timp cu prietenii, să vă plimbați sau orice altceva vă aduce bucurie,   acordați-vă acest timp măcar o dată pe săptămână.

Timp pentru cuplu. Chiar dacă există această tendință a părinților de a se concentra în totalitate pe copil, nu trebuie uitat faptul că ei sunt în același timp și un cuplu. Se pot stabili momente când copilul va rămâne cu o bunică sau cu o bonă, iar partenerii vor petrece acest timp împreună. Aceste momente sunt foarte importante pentru reconectarea partenerilor și pentru succesul unei relații pe termen lung.

Sfaturi și ajutor. Este în regulă să nu știți totul despre creșterea copiilor. Cereți sfaturi când aveți nevoie, de la cineva din familie sau de la un cadru medical. De asemenea este perfect normal să cereți ajutorul atunci când simțiți că aveți nevoie, chiar dacă nevoia din acel moment se referă la câteva minute libere pentru a face un duș.

Cu toate provocările care pot apărea, aceasta este o perioadă frumoasă pentru toți părinții. Bucurați-vă de fiecare moment și oferiți-le copiilor un mediu plin de căldură și iubire.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *