Meniu Închide

Creativitatea

creativitatea-psihoterapie

Creativitatea este abilitatea de a transcede modurile tradiționale de gândire, de a dezvolta idei, metode sau obiecte noi și originale. Altfel spus, transformi ideile noi sau pe care ți le imaginezi în realitate. Implică două procese: gândirea, apoi producerea.

Pentru unele persoane, creativitatea pare că există în mod natural. Unele nu se consideră deloc persoane creative. Este important să știi că dacă ai idei, dar nu acționezi conform acestora, ai imaginație dar nu ești creativă. Creativitatea se poate îmbunătăți dacă îi acorzi timp și efort.

Neurologii au identificat trei rețele importante ale creierului. Rețeaua de atenție executivă te ajută să fii atent și să te concentrezi. Rețeaua imaginației îți permite să visezi cu ochii deschiși sau să te imaginezi în locul altcuiva.

Rețeaua de proiecție te ajută să identifici momentele în care lucruri învățate de mult sunt importante pentru o anumită situație. Cum ar fi, să spunem, felul în care e nevoie să acționezi dacă cineva este mușcat de un șarpe. Dacă aceste rețele sunt active și funcționează împreună, atunci poți spune că ești o persoană creativă.

Cum se poate dezvolta creativitatea?

Poți învăța să fii creativ experimentând, explorând, punând sub semnul întrebării ipotezele, folosind imaginația și sintetizând informații. A învăța să fii creativ, este asemănător cu învățarea unui sport – este nevoie de practică pentru a dezvolta mușchii potriviți.

Fii atent la ce încearcă mintea să-ți spună. Poți găsi acolo o idee pentru o carte sau o pictură. Poți avea o idee care să ne îmbunătățească viața, indiferent în ce domeniu. Poți să ai o idee de afaceri sau să te gândești la o nouă aplicație.

Este important să-ți găsești propria creativitate, să fii atent la impulsurile tale naturale, la lucrurile care te fac să fii cine ești. Pentru că nu există doar creativitate artistică, ci și în afaceri, de exemplu. Ea se poate manifesta în multiple domenii.

Există anumite comportamente care pot ajuta la dezvoltarea creativității. Cum ar fi capacitatea de a asocia idei sau probleme din diverse domenii. Sau abilitatea de a pune întrebări care contestă înțelepciunea comună. Sau observarea, pentru a identifica ce s-ar putea face diferit.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *