Meniu Închide

3 ingrediente pentru o relație de cuplu sănătoasă

relație de cuplu sănătoasă

Sunt multe lucruri care ne ajută să construim o relație de cuplu sănătoasă. Cum ar fi capacitatea de a trece de la dragostea romantică la cea matură. Cum ar fi iubirea, respectul, încrederea. Cum ar fi asumarea și responsabilitatea.

Pe lângă toate aceste lucruri, este nevoie de conștientizarea ambilor parteneri că relația este în continuă schimbare. Că nu te oprești niciodată din construit. Că e un drum care se parcurge în doi.

Astăzi însă m-am oprit la trei lucruri, care mi se par esențiale pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Care sunt cele 3 ingrediente pentru o relație de cuplu sănătoasă?

Felul în care gestionați conflictele mi se pare extrem de important. În orice relație sunt și momente mai tensionate. Dacă alegeți să nu vorbiți despre ele, dacă aveți impresia că se vor rezolva de la sine, acestea vor ridica o barieră între voi. Va apărea curând o răceală care nu va face altceva decât să întrerupă de tot comunicarea. E nevoie să vorbiți, să negociați, să rezolvați conflictele. Faceți acest lucru cu empatie. Vorbiți despre propria persoană, despre ce simțiți. Fără acuzații, fără a arunca vina pe celălalt. Ascultați și încercați să înțelegeți și perspectiva celuilalt.

Granițele clare în relație. Auzim mereu acest lucru, dar ce înseamnă? Înseamnă că știi exact cine ești. Că știi care sunt valorile după care te ghidezi. Că nu faci lucruri doar pentru a-i fi pe plac celuilalt, de frică să nu te părăsească. Înseamnă că poți să spui nu lucrurilor care nu sunt în acord cu tine. Că înțelegi că celălalt e diferit și că accepți asta. Că sunteți capabili amândoi să vă comunicați adecvat dorințele și nevoile. Că vă petreceți timpul și împreună, dar și separat. Pentru că înțelegeți că nu sunteți în simbioză. Pentru că e sănătos să ai preocupări doar ale tale.

Autenticitatea o recomand mereu, în orice relație, inclusiv cu tine însuți. Nu poți ține la nesfârșit măștile pe care le pui la începutul unei relații. Și de ce ai vrea să începi orice relație clădind-o pe ceva fals? De ce ai vrea să te trezești la un moment dat lângă o persoană care îți pare străină, care nu mai e nimic din ce era la început? Nu e mai bine să te comporți de la început exact așa cum simți și gândești cu adevărat? Nu e mai bine să fii sincer, și cu ceilalți, dar și cu tine?

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, sau dacă simțiți că aveți nevoie de sprijin, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *