Meniu Închide

Vinovăția

vinovăția-psihoterapie

Vinovăția apare atunci când o persoană crede că și-a compromis propriile standarde de conduită sau standardele morale universale.

În articolul trecut am scris despre rușine. Și pentru că rușinea și vinovăția se pot confunda uneori voi încerca să evidențiez diferențele dintre ele.

Vinovăția o simți atunci când ai făcut ceva greșit sau ai perceput că ai făcut ceva greșit. Se referă la o anumită acțiune, cum ar fi comiterea unei infracțiuni sau rănirea cuiva, intenționat sau nu. Când te simți vinovat pentru un lucru greșit pe care l-ai făcut, poți lua măsuri pentru a-l repara.

Rușine simți când crezi că întregul tău sine este greșit. Simți că ești rău, demn de dispreț sau inadecvat ca persoană. Adesea are legătură cu opiniile altor persoane și poate să nu aibă legătură cu un eveniment sau un comportament.

Vinovăția – caracteristici

Vinovăția poate fi însoțită de insomnie, plâns, tensiune musculară, regret, stomac deranjat, îngrijorare sau preocupare pentru greșeli din trecut. Poate duce la sentimente de anxietate, depresie, stres, oboseală, dificultăți de concentrare și retragere socială.

Poți să te simți copleșit de posibilitatea luării unei decizii greșite și poți deveni sensibil la efectele fiecărei acțiuni. Poate fi însoțită de stimă de sine scăzută, de punerea celor din jur pe primul loc și de evitarea întregii game de emoții.

Ce poți face?

Ignorarea vinovăției poate părea o strategie utilă. Însă, ca orice altă emoție, vinovăția neabordată se poate intensifica, făcându-te să te simți mai rău în timp. Primul pas este să numești comportamentul pentru care te simți vinovat și să accepți sentimentele care apar, oricât de neplăcute ar fi.

Apoi, este important să înțelegi care este sursa vinovăției. Conștientizarea greșelilor este importantă. Însă la fel de important este să observi când te învinovățești inutil pentru lucruri pe care nu le poți controla.

Înlocuiește discursul intern negativ cu autocompasiunea. O greșeală nu te face neapărat o persoană rea. Chiar dacă e nevoie să te confrunți cu unele consecințe externe, evită să te auto-pedepsești. Imaginează-ți ce i-ai spune unui prieten apropiat într-o situație similară și gândește-te că meriți aceeași bunătate.

Cere-ți scuze și repară dacă acest lucru este posibil. Acceptă trecutul și faptul că nu poți schimba evenimentele, dar uită-te la ceea ce poți învăța din ce s-a întâmplat.

Deși vinovăția fiecăruia este unică, nu ești singurul care te simți vinovat. A vorbi despre vinovăția ta poate deschide ușile către iertare și vindecare.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *