Meniu Închide

Scenarii și perspective diferite

scenarii

Cu toții facem tot felul de scenarii. Observ de multe ori în jurul meu persoane care se abțin să spună lucruri celor apropiați. Și sigur că observ asta pentru că a fost și un comportament de-al meu pentru foarte mult timp. Și acum îmi este uneori greu să deschid anumite subiecte. Dar îmi aduc aminte că dacă nu spun nimic, nu se rezolvă nimic.

De exemplu: „Îmi place de x, dar nu pot să-i spun, nu cred că mă place”. „A forțat un pic situația, dar nu am zis nimic, nu a fost atât de rău”. „Sigur e supărat/ ă, încă nu a răspuns la mesaj”. „Știu eu că a facut x lucru pentru că y”.

Orice scenarii ai în minte și la orice te gândești, e important să verifici cu celălalt

Știu că nu e simplu. Poate nu vrei să superi pe nimeni, poate nu suporți conflictele, poate ți-e frică de respingere. Toate acestea sunt firești.

Dar când pui în balanță faptul că ai doar o viață și că ar fi ideal să ți-o trăiești cât de bine și de frumos poți, parcă timpul e mult mai important. Și atunci poate ai să prinzi curaj să spui că îți place persoana respectivă. Dacă te place, e perfect, dacă nu, nu mai stai să aștepți ce n-o să se întâmple niciodată și mergi mai departe.

Poate verifici dacă persoana e cu adevărat supărată sau nu a avut timp să răspundă la mesaj. Sau îi spui ceva persoanei care ți-a încălcat limitele. Sau verifici scenariul de mai sus și întrebi simplu: de ce ai făcut acel lucru?

Ce vă pot spune sigur e că în majoritatea cazurilor persoana în cauză va spune ceva de genul: „Nici măcar nu m-am gândit în felul acesta la x. Ce am vrut de fapt să fac a fost y.”

Suntem diferiți, gândim diferit, ne uităm la lucruri din perspective diferite și e important să înțelegem că nu ghicim gândurile nimănui ci trebuie să vorbim, să exprimăm felul în care procesăm noi lucrurile. Și în același timp să îi și ascultăm pe cei din jur și să ne asigurăm că am înțeles ce au vrut să transmită.

Timpul trece oricum. Depinde de noi dacă alegem să discutăm lucruri și să ne continuăm liniștiți viața sau alegem să ne chinuim cu scenarii despre care nu o să știm niciodată dacă sunt reale sau nu.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *