Tulburările de alimentație sunt caracterizate prin tulburări severe și persistente în comportamentele alimentare și prin gândurile și emoțiile asociate. Acestea pot fi condiții foarte grave care afectează funcția fizică, psihologică și socială.
Tulburările de alimentație ar putea începe cu o obsesie pentru mâncare, greutate corporală sau forma corpului. În cazurile severe pot provoca consecințe grave asupra sănătății și pot duce chiar la deces dacă nu sunt tratate.
Tulburările de alimentație – tipuri și caracteristici generale
Tulburările de alimentație includ anorexia, bulimia și mâncatul compulsiv sau tulburarea binge eating. Le voi descrie pe larg într-un alt articol. Printre simptomele diverselor tulburări alimentare se află restricționarea severă a mâncării, vomitatul, mâncatul și sportul în exces.
Deși aceste tulburări variază de la persoană la persoană, există unele fapte generale despre acestea:
- nu discriminează – nu țin cont de vârstă, greutate corporală, origine etnică sau sex;
- apar de cele mai multe ori în adolescență sau la vârsta adultă tânără, dar nu se limitează la aceste etape ale vieții;
- pot pune viața în pericol;
- nu există o cauză distinctă a tulburărilor alimentare.
Cercetările au descoperit o serie de factori genetici, biologici, comportamentali, psihologici și sociali care pot crește riscul dezvoltării tulburărilor alimentare. Factorii de risc sunt condiții care fac mai probabilă apariția unei afecțiuni, dar nu indică faptul că o persoană va dezvolta sau nu afecțiunea.
Aceștia includ o rudă apropiată cu o tulburare de alimentație sau altă problemă de sănătate mintală, un istoric de dietă și nemulțumirea față de imaginea corpului. Presiunile familiale pot fi o cauză suplimentară a tulburărilor de alimentație. Alți factori pot fi dezechilibrele substanțelor chimice sau ale receptorilor chimici din creier, similare celor care pot provoca anumite tipuri de depresie.
Tulburările de alimentație se pot dezvolta și din trăsături pe care le au mulți oameni, cum ar fi perfecționismul și sensibilitatea la sistemele de recompensare. Ele au și o componentă socială care este determinată de modul în care societatea privește greutatea corporală. Acest tip de presiune provine din mass-media, în special din televiziune, filme și reclame.
Tratamentul tulburărilor de alimentație trebuie să cuprindă componente psihologice, comportamentale, medicale și de nutriție.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!