Insomnia poate fi întâlnită în astenii, boli psihice sau nevroze și este cea mai frecventă tulburare de somn. Se manifestă prin lipsă de somn sau prin reducerea duratei și a profunzimii somnului.
Medicii pun diagnosticul clinic de insomnie dacă se aplică următoarele criterii:
- dificultăți de somn care apar cel puțin trei nopți pe săptămână timp de minimum 3 luni;
- dificultăți de somn care creează dificultăți majore sau dificultăți funcționale în viața unei persoane.
Insomnia poate fi acută sau cronică. Cea acută este pe termen scurt și poate fi cauzată de stres sau de un eveniment traumatic. Mai poate fi cauzată de schimbarea obiceiurilor de somn (ex: vacanță) sau de diferența de fus orar. Printre cauze se mai numără și durerea fizică sau anumite medicamente.
Cea cronică durează cel puțin 3 luni și poate fi primară sau secundară. Insomnia primară nu are o cauză cunoscută. Insomnia secundară apare cu o altă afecțiune medicală care poate îngreuna somnul, cum ar fi artrita sau durerile de spate. Sau împreună cu probleme psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia. Mai poate fi asociată cu diabetul, cu consumul de substanțe și cu apneea de somn.
Cum se tratează insomnia
Dacă există o tulburare psihologică sau medicală care contribuie la insomnie, tratamentul adecvat poate atenua dificultățile de somn. Tratamentul medicamentos se ia doar la indicația unui medic.
Dacă tratamentul medicamentos nu este necesar, se pot schimba anumite obiceiuri. Cum ar fi evitarea băuturilor cu cofeină sau a exercițiilor fizice înainte de culcare.
Timpul petrecut în pat fără intenția de a dormi trebuie să fie minim. Este de preferat ca televizorul și timpul petrecut pe telefon să nu fie activități făcute în pat. Lipsa limitelor dintre locul de odihnă și locul pentru activități poate afecta negativ calitatea somnului.
Mediul în care dormiți are un impact semnificativ asupra calității somnului. Câteva lucruri care pot să ajute: o saltea corespunzătoare, temperatura din cameră, lumina potrivită și uleiurile esențiale, cum ar fi cel de lavandă. Un program fix de somn și o rutină înainte de culcare sunt de asemenea recomandate.
Dacă vi se aplică criteriile menționate mai sus, e nevoie să vă adresați medicului dumneavoastră. Acesta poate face recomandările potrivite fiecărui caz.
Sursă de informare: https://www.healthline.com/
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!