Meniu Închide

Secretele în familie și efectele lor

secretele

Secretele sunt un fenomen sistemic. Ele sunt relaționale, dând naștere diadelor, triunghiurilor, alianțelor ascunse, divizărilor. Secretele definesc granițele a celor ce sunt în și a celor ce sunt afară, calibrând apropierea și distanța în relații.

Părinții pot păstra secrete anumite informații pentru a proteja copilul sau pe ei înșiși de ceea ce consideră a fi o dezvăluire dureroasă și inutilă. Însă, chiar dacă evenimentul este păstrat secret, intensitatea sentimentelor este dificil de deghizat. Simplul fapt de a păstra secretul generează anxietate părinților.

Ce efecte pot avea secretele?

Unele secrete provoacă apariția anumitor simptome. Secretele pot influența profund procesul emoțional al întregii familii. Multe probleme rămân blocate, deoarece un secret puternic afectează relațiile de familie. Un secret poate rămâne adânc ascuns sau erupe brusc într-un mod neplanificat, distructiv. Oricare dintre aceste extreme poate intensifica simptomele unui membru al familiei și poate bloca familia în a-și folosi propriile resurse și sprijinul extern pentru schimbare.

Nu numai că secretele pot provoca simptome, simptomele pot fi, de asemenea, păstrate în secret, adăugând tensiune la climatul emoțional în care membrii familiei nu pot vorbi deschis. Chiar și simptomele care pun viața în pericol, cum ar fi violența, alcoolismul, dependența sau anumite boli fizice, pot fi păstrate în secret deoarece sunt stigmatizate de cultura mai largă și considerate rușinoase. Atunci când simptomele sunt ținute secrete, accesul la resursele relaționale, educaționale și terapeutice necesare este blocat.

Secretul în terapie

Secretul este cea mai comună cauză a impasului terapeutic. Terapeutul poate simți că ceva lipsește, și poate urmări multe piste false în cursul căutării indiciilor.

Dezvăluirea unui secret în primele ședințe de terapie nu e neapărat benefică și terapeutul nu trebuie să forțeze acest lucru. Adevărul nu e neapărat vindecător. Dacă totuși se ia decizia dezvăluirii unui secret, este necesară o analiză a posibilelor efecte: care ar fi posibilele consecințe negative, o listă cu argumente pentru sau împotriva dezvăluirii, cine mai știe secretul și cine ar trebui să fie prezent la dezvăluirea acestuia.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *