Meniu Închide

Psihoterapie online – cât este de eficientă?

psihoterapia-online-psiholog

În contextul ultimei perioade, multe activități s-au mutat în mediul online. Tehnologia este de ceva timp parte din viața noastră și apelurile video sunt deja o normalitate. Chiar dacă în prezent sunt posibile întâlnirile la cabinet, cu respectarea normelor, sunt persoane care preferă în continuare psihoterapia online.

Întrebarea firescă în acest caz, este legată de eficiența psihoterapiei online. Recunosc că eram reticentă că voi putea crea aceeași relație terapeutică și online. Mă gândeam cât de importantă este interacțiunea directă, într-un spațiu sigur. Cât de important este să pot observa comportamentul și limbajul non-verbal al clientului. Dar am realizat foarte repede că pot face toate aceste lucruri și online.

Ce avantaje poate avea psihoterapia online?

  • Am observat imediat o mai mare deschidere pentru a discuta părțile dificile ale situației prezentate. Clienții au fost mult mai relaxați și dornici de a împărtăși aceste aspecte fiind în confortul propriilor locuințe.
  • Este accesibilă persoanelor indiferent de locație, persoanelor cu dificultăți de deplasare sau proaspetelor mămici care pot avea nevoie de susținere în acestă perioadă, dar nu au cu cine lăsa copiii.
  • Nu se mai adaugă timpul deplasării la cabinet și înapoi acasă.
  • Costul psihoterapiei online este mai redus.
  • Programarea se poate face mult mai flexibil.

Recomandări minime pentru ședințe eficiente

  • Închideți toate aplicațiile care ar putea afișa notificări ce v-ar putea distrage.
  • Orice aplicație folosiți, este de preferat să acoperiți fereastra în care vă vedeți dvs. Astfel, vă veți putea concentra doar la persoana din față, fără să vă studiați mereu poziția sau expresia feței.
  • Alegeți un spațiu în care să nu fiți deranjat. Dacă sunt zgomote ce v-ar putea distrage, folosiți căștile.
  • Alegeți un loc în care să aveți conexiune bună la internet.

Psihoterapia online nu se recomandă în anumite probleme sau afecțiuni, cum ar fi intenția de suicid sau psihoza. Dacă un client se confruntă cu gânduri suicidare sau a suferit o tragedie personală, poate fi dificil sau chiar imposibil ca terapeutul să ofere asistență directă.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *