Meniu Închide

Fericirea

fericirea-psihoterapie

Fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă.

Există diferite definiții ale fericirii, dar la baza acestora sunt două componente: echilibrul emoțiilor și satisfacția vieții.

Toată lumea experimentează atât emoții pozitive, cât și negative. Echilibrul emoțiilor se referă în general la a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative.

Satisfacția vieții se referă la cât de mulțumit te simți în diferite domenii ale vieții.  Cum ar fi relațiile, locul de muncă, realizările personale și alte lucruri pe care le consideri importante.

Fericirea poate fi percepută diferit de fiecare persoană. Și atunci, cum o recunoști?

Cum recunoști fericirea?

Ești mulțumit de viața ta și simți că trăiești viața pe care ți-ai dorit-o. Simți că ți-ai găsit scopul și că ai realizat (sau vei realiza) ce ți-ai dorit. Fericirea nu este o stare continuă de euforie, ci experimentarea mai multor emoții pozitive decât negative.

Poți fi fericit și să simți uneori furie, frustrare, singurătate sau tristețe. Dar chiar și în aceste momente, există subtil acel sentiment de optimism. Știi că lucrurile se vor îmbunătăți și că te vei descurca cu ce se întâmplă.

Atingerea obiectivelor legate de creștere personală și comunitate, în general obiectivele care au motivație intrinsecă mai mult decât cele cu motivație extrinsecă (bani, statut), pot contribui la creșterea fericirii.

De multe ori, avem tendința de a acorda mai multă atenție lucrurilor negative decât celor pozitive. Dacă te surprinzi făcând adesea acest lucru, încearcă să găsești o abordare pozitivă a situației. Nu înseamnă să ignori ce e rău. Mai degrabă să arunci o privire mai echilibrată și mai realistă asupra evenimentelor.

Emoțiile pozitive sunt legate de o sănătate mai bună, de longevitate, de reziliență, de imunitate crescută. Un studiu făcut pe mai mult de 2.000 de gemeni a sugerat că aproximativ 50% din satisfacția generală a vieții se datorează geneticii, 10% evenimentelor externe și 40% activităților individuale.

Asta înseamnă că există lucruri pe care le poți face pentru a fi mai fericit: recunoștința pentru lucrurile bune din viața ta, voluntariatul, găsirea unui scop pe care să-l urmezi, explorarea intereselor și pasiunilor tale.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *