Meniu Închide

Pensionarea – ce efecte poate avea?

pensionarea

De multe ori pensionarea poate fi asociată cu o deteriorare a stării de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Dar și această etapă din viață se manifestă diferit de la o persoană la alta. Bărbații pot experimenta reacții mai puternice, deoarece ei se implică mai mult în viața profesională.

Mai sunt și alți factori care influențează această etapă, cum ar fi factorii financiari sau cei socio-culturali.

Și totuși, pensionarea poate fi o etapă frumoasă. Ce putem face?

Ca pentru orice altă etapă din viață, sunt necesare pregătiri din timp. Renunțați la a repeta expresia bine cunoscută „nu mai apuc eu pensia” și gândiți-vă că o să ajungeți la acea vârstă și că aveți nevoie de un plan.

Faceți economii. Mai ales dacă sunteți o persoană pasionată de călătorii, veți avea timp și posibilitatea să vizitați locurile dorite.

Investiți în relații sănătoase în familie. Dacă aveți copiii și nepoții în jur la vârsta pensionării, veți avea mult mai multe activități în care vă veți simți util.

Păstrați relațiile de prietenie. Socializarea are un impact pozitiv în majoritatea situațiilor cu care ne întâlnim în viață. Păstrați în jur persoane pozitive și cu aceleași interese ca ale voastre.

Fiți o persoană activă. Acum puteți să vă dedicați hobby-urilor sau activităților pentru care nu aveați timp: citiți, scrieți, grădinăriți, pictați, faceți mișcare, orice activitate care vă place.

Aveți grijă de sănătate. Faceți controalele anuale sau atunci când apare vreun simptom, faceți sport, mâncați sănătos. Corpul este casa sufletului, să avem grijă de el.

Implicați-vă în acțiuni caritabile. Sunt multe locuri unde puteți face voluntariat. Acest lucru vă va oferi un scop și veți simți că aduceți o contribuție semnificativă în societate.

Dacă aveți tendința să vă retrageți din societate, să stați mai mult singur și nu doriți niciun fel de activitate, nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *