Meniu Închide

Ce să-i spui unei proaspete mămici și ce nu

proaspete-mămici-psihoterapie

Probabil că v-ați întrebat la un moment dat cum ați putea să-i arătați unei proaspete mămici că îi sunteți alături. Este foarte frumos acest gând. Dar poate că uneori ați realizat că nu ați reușit să transmiteți exact ce v-ați dorit.

De ce se întâmplă acest lucru? De cele mai multe ori pentru simplul motiv că nu întrebați mămica ce are nevoie în acel moment. Poate aveți la rândul vostru copii și, din dorința de a ajuta, dați sfaturi care nu v-au fost solicitate.

Sau poate fără să vă dați seama, faceți comentarii insensibile. În special despre cum arată mama sau despre cum are grijă de copil. Pentru a vă veni în ajutor, am selectat câteva lucruri pe care puteți să le spuneți și pe care nu.

Să începem cu ce puteți să-i spuneți unei proaspete mămici

Lucrurile simple sunt mereu alegerea potrivită. Puteți să-i spuneți ce mamă atentă este. Sau că se descurcă minunat cu copilul. Practic, puteți să spuneți orice care poate să-i dea mamei încredere că face ceea ce trebuie pentru copilul ei.

Apoi, la fel de bune sunt ofertele de ajutor. Puteți întreba dacă are nevoie să stați cu copilul, pentru a avea un pic de timp pentru ea. Sau puteți să vă oferiți să aduceți într-o zi mâncare gătită. Sau să vă oferiți ajutorul pentru curățenie. Aici e nevoie să fiți cât se poate de specifici cu ce puteți oferi sau orele la care sunteți disponibili și nu să vă oferiți ajutorul la modul general.

Exemple: Pot să aduc mâine prânzul? Mâine pot să vin între 10 și 12 să te ajut la treburile casnice/ să scot câinele la plimbare/ să stau cu ceilalți copii/ să fac cumpărături etc. Copilul tău este norocos să aibă o mamă atât de grijulie. Știi ce uimitoare ești?

Haideți să vedem și ce să nu spuneți

Sunt atât de multe lucruri aici, că voi încerca să le selectez pe cele mai des întâlnite. Să le luăm pe rând. Lucruri referitoare la mamă: Ai dat jos kilogramele din sarcină? Când te apuci de sport? Arăți obosită. Pari stresată. Ce bine de tine că stai acasă. Te întorci la muncă atât de repede? Pregătită pentru încă un copil? Nu ai depresie postpartum. Dormi când doarme copilul.

Lucruri referitoare la copil: Este un copil bun? Îl alăptezi? Îl ții prea mult în brațe. Ai să-l răsfeți cu atâta afecțiune. Lasă-l să plângă, îi face bine. Copilul tău plânge prea mult. Copilul meu deja făcea asta la această vârstă. Te bucuri că ai fetiță/ băiețel? Ești sigură că îi dai suficient lapte?

Dacă vrei să spui ceva care începe cu ar trebui, nu face asta decât dacă îți este cerut sfatul. Poți să intervii doar dacă există un pericol imediat pentru copil.

Cred că este important să nu uităm de mămici. Uneori atenția se îndreaptă atât de mult către copil, încât mamele se simt invizibile. Haideți să susținem mamele pentru miracolul pe care l-au făcut – au crescut un copil în corpul lor și l-au adus pe lume, să nu ne mai concentrăm pe lucruri superficiale și să le fim cu adevărat alături.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *