Meniu Închide

Gelozia – ce este și cum o putem controla

gelozia-psihoterapie-cuplu

Gelozia poate deveni o problemă majoră, mai ales în relațiile romantice. Este o emoție puternică, care poate genera sentimente diverse, de la teamă până la furie sau anxietate. Poate apărea atunci când credem că o relație este pusă în pericol de o a treia persoană. Relația poate fi romantică, de prietenie și chiar în familie, cu părinții sau frații. Nu e obligatoriu ca pericolul să fie real, uneori acesta este doar imaginar.

Este gelozia un semn de iubire?

După părerea mea, gelozia nu este un semn al iubirii. Cred că mai degrabă este legată de stimă de sine scăzută și de sentimente de insecuritate. Poate apărea și atunci când o persoană este dependentă de partener. Am scris mai multe despre acest lucru aici.

Gelozia mai poate apărea și din teamă că nu suntem  suficienți de buni pentru parteneri. Aș spune că gelozia are legătură mai mult cu propriile nesiguranțe decât cu iubirea pentru cel apropiat.

Ce putem face?

În primul rând, ca orice altă emoție, nu este indicat să o reprimăm. Este necesar să ne cunoaștem sentimentele, să fim mereu în contact cu noi și să înțelegem ce le provoacă.

Apoi, este indicat să evităm comportamentele de control excesiv, cum ar fi verificarea telefonului sau a conturilor de pe rețelele de socializare ale partenerului. Este foarte ușor să găsim lucruri care pot alimenta și mai mult gelozia și nu facem decât să creăm un cerc vicios din care cu greu mai putem ieși.

Cel mai important lucru pe care îl putem face este să lucrăm cu propria persoană, să creștem stima de sine și încrederea în noi. Dacă nu reușim singuri acest lucru, putem cere ajutorul unui psihoterapeut.

Nu în ultimul rând, este important să comunicăm deschis cu partenerul. Putem să-i explicăm prin ce trecem și ce anume a generat această emoție. Este necesar să păstrăm un ton calm și să evităm acuzațiile, exprimând doar cum ne simțim în momentul respectiv.

În cazul în care gelozia este justificată, este momentul să analizăm ce ne dorim de fapt de la o relație, dacă e benefic pentru noi să continuăm relația respectivă sau dacă ar fi mai potrivit să căutăm o persoană cu interese asemănătoare cu ale noastre.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *