Știm cu toții ce sentimente trăim când cuplul este la început de drum. Starea de euforie, „fluturii din stomac”, dorința de a petrece cât mai mult timp împreună sunt doar câteva dintre acestea. Credem că ne-am găsit jumătatea și că nu se va schimba nimic în viitor. Însă nu e mereu așa. Pentru a păstra relația de cuplu pe termen lung, e nevoie de implicarea ambilor parteneri la construirea acesteia.
Ce este important să știm atunci când cuplul este la început de drum?
În primul rând, este important să ne păstrăm prietenii și activitățile pe care le aveam înainte. Este necesar să găsim un echilibru între acestea și timpul petrecut cu partenerul. Multe din aceste lucruri sunt cele care ne-au atras de la început la celălalt. Dacă alegem să renunțăm la tot și să ne petrecem timpul doar împreună, există posibilitatea să ajungem într-un punct în care să nu mai știm cine e persoana de lângă noi.
În al doilea rând, este necesară o comunicare eficientă, care susține relația. Unele neînțelegeri care apar în cadrul cuplului se nasc din lipsa de comunicare, și când spun asta mă refer la a nu spune sau a nu discuta foarte clar anumite dorințe, gânduri, nevoi. Cumva, ne așteptăm ca partenerul să ne ghicească gândurile și să facă ce ne dorim. Dacă nu se întâmplă așa, ne frustrăm și ne supărăm, dar nici atunci nu explicăm ce a generat aceste reacții.
De ce este importantă comunicarea?
Comunicarea este foarte importantă în funcţionalitatea cuplului, ea putând clădi sau distruge o relaţie. Comunicarea constructivă apare între parteneri deschişi unul faţă de celălalt, empatici, care se dezvăluie exact aşa cum sunt şi care spun ce simt, ce doresc, sau ce nemulţumiri au. Partenerii se respectă, îşi oferă suport, în comunicarea pozitivă fiind prezente laudele, complimentele şi politeţea. Se păstrează totuşi un echilibru între observaţiile pozitive şi cele negative, însă cele din urmă nu sunt făcute ca un atac la stima de sine şi personalitatea partenerului.
Să nu uităm de trecut
Discuțiile despre trecutul ambilor parteneri sunt necesare de cele mai multe ori. Chiar dacă nu pare, aducem în relație multe bagaje din trecut, multe comportamente învățate în copilărie, în relația cu părinții, care se activează în momentele dificile (certuri, stres, oboseală).
În aceste momente, reacția partenerului este greu de înțeles, de aceea este necesar să discutăm și să aflăm ce a provocat această reacție.
Implicarea ambilor parteneri în acest proces, va avea ca efect un cuplu matur care va rezista în timp.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!