Meniu Închide

Frica – mecanism de supraviețuire sau emoție distructivă?

frica-psihoterapie

Frica este o emoție umană naturală, indusă de un pericol sau de o amenințare. Poate apărea ca răspuns la un stimul care apare în prezent. Mai poate apărea ca răspuns la anticiparea unui risc sau a unei amenințări viitoare.

Frica începe în creier și se răspândește în tot corpul. Răspunsul emoțional începe într-o regiune a creierului numită amigdală. Această parte a creierului este cea care determină și eliberarea hormonilor de stres.

Un stimul amenințător declanșează un răspuns de teamă în amigdală, care pregătește corpul pentru „luptă sau fugă” (fight or flight). În cazuri extreme, reacția poate fi de îngheț sau paralizie.

Corpul reacționează prin respirație accelerată, mărirea ritmului cardiac, transpirație, senzația de „fluturi în stomac”.

Frica – ne este de folos sau nu?

De cele mai multe ori ne este de folos, deoarece ne ajută să ne protejăm în fața pericolelor care pot apărea. Din momentul în care ne naștem, avem instinctele de supraviețuire necesare pentru a răspunde cu frică atunci când simțim pericol sau când ne simțim nesiguri. În cele mai multe cazuri, frica este o experiență învățată.

Hipocampul – regiunea creierului preocupată de memorie și cortexul prefrontal – implicat în luarea deciziilor ajută la controlul răspunsului la frică. Aceste zone evaluează nivelul amenințărilor și ne ajută să înțelegem dacă răspunsul nostru la frică este real și justificat sau dacă am reacționat exagerat.

Dacă frica apare și în lipsa unui pericol real, calitatea vieții poate fi afectată. Frica poate fi și un simptom al unor afecțiuni cum ar fi: tulburare de anxietate socială, fobii, sau tulburare de stres post-traumatic.

Pe termen lung, pot apărea consecințe grave asupra sănătății. Frica ne slăbește sistemul imunitar și poate provoca leziuni cardiovasculare, probleme gastro-intestinale și scăderea fertilității. Poate duce la îmbătrânirea accelerată și chiar la moartea prematură, cauzată de deteriorarea sănătății sau a obiceiurilor nesănătoase (alcool, consum de substanțe – folosite deseori pentru a „adormi” această emoție).

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *