Prima oară am auzit despre colaborare sau competiție la Gregg Braden și m-am gândit mult la această idee. Întrebarea pe care o adresează acesta este: cum ar fi dacă o întreagă generație de copii care sunt acum la grădiniță ar învăța să gândească în termeni de cooperare? Puteți să urmăriți un video cu Gregg Braden aici.
Cum ar fi ca întrebările pe care să ni le adresăm să fie: ce pot oferi? ce pot dărui? ce pot împărtăși? cum pot contribui? – în loc de: ce pot obține? ce îmi iese din asta? ce beneficii am?
Ce alegem? Colaborare sau competiție?
Cum e mai bine? Să faci parte dintr-o echipă competitivă sau din una colaborativă? Preferi să te afirmi în fața celorlalți? Sau îți dorești ca fiecare persoană să fie inclusă, să aibă o voce și să se respecte diversitatea?
Desigur, fiecare este în măsură să răspundă la aceste întrebări pentru propria persoană. Dar oricare ar fi răspunsul vostru, vă îndemn să citiți în continuare cu deschidere și fără prejudecăți.
Am crescut cu ideea de concurență. De mici am fost comparați cu ceilalți colegi, iar mai târziu în viață cu alți membri ai familiei, cu prieteni sau colegi de muncă.
De câte ori ați auzit: Dar X ce notă a luat? De ce nu ești și tu cuminte ca Y? De ce nu faci și tu medicina ca Z? Verișoara ta are deja soț și copil? Când ai și tu de gând? Dacă sunteți atenți la felul în care vorbiți cu proprii copii, veți observa că faceți și voi acest lucru. Nu conștient, doar din obișnuință.
Pe lângă ideea că nu suntem suficient de buni și pe lângă faptul că stima de sine are de suferit, rămânem pe fundal cu ideea asta că trebuie să fim mai buni și să avem succes pentru ca oamenii să ne placă.
Ajungem să alergăm mereu către un scop și când îl atingem, apare imediat un altul. Nu ne oprim să ne uităm în jur, ne deconectăm și de noi înșine și de ceilalți.
Cred cu adevărat că dacă învățăm să ne uităm diferit la noi, la cei din jur și la planeta pe care locuim, lucrurile se vor schimba semnificativ. În bine.
Colaborarea încurajează relațiile semnificative. Poate ne oprim din a călca pe capete în drumul nostru spre vârf. Și învățăm să ne conectăm, să colaborăm și să construim relații mai bune.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!