Igiena mentală se referă la măsuri luate pentru păstrarea sănătății mentale, pentru prevenirea tulburărilor psihice.
Sau, așa cum o definește psihiatrul american Clifford Whittingham Beers în 1909, „setul de practici care permit unei persoane să se bucure de sănătatea mintală și să fie în armonie cu mediul său socio-cultural … conceput pentru a preveni comportamentul negativ, pentru a oferi stabilitate emoțională și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.”
Așa cum ai grijă de igiena corporală, e nevoie să ai grijă și de igiena gândurilor. Nimic din exterior nu te poate atinge, dacă ești atent la gândurile pe care le ai.
Sunt mulți factori care te pot afecta, cum ar fi: frica, vinovăția, îngrijorarea, pierderea unei persoane apropiate, dificultăți în relații.
Însă efectele acestora pot fi estimate prin înțelegerea rolului pe care îl joacă în viața mentală a fiecărui individ în parte. Nu reacționăm la fel în fața stimulilor din exterior. Un eveniment poate fi stresant pentru o persoană, iar același eveniment poate fi perceput ca o traumă de altcineva.
Ar fi ideal ca noțiunile de igienă mentală să fie predate încă din copilărie. În prezent există multe programe de dezvoltare personală pentru copii, ceea ce este extraordinar. Însă nu toți copiii au acces la acestea.
Și dacă faci parte dintr-o generație în care nu existau astfel de programe, cum ajungi să te cunoști? Cum îți gestionezi emoțiile? Cum reușești să treci prin situațiile dificile? Cum te afectează lucrurile care vin din exterior? Cum îți exprimi sentimentele, fie că sunt pozitive sau negative?
Cum ai grijă de igiena mentală?
Fii observatorul gândurilor și emoțiilor tale. Acest lucru te ajută să te cunoști, să fii în contact cu tine și să înțelegi reacțiile sau sentimentele pe care le ai în anumite situații.
Evită să reacționezi imediat la un stimul neplăcut din exterior. E normal să te înfurii dacă cineva se comportă necorespunzător, însă, dacă îți acorzi câteva secunde să analizezi situația, e posibil să observi că acel comportament nu are nicio legătură cu tine, ci mai degrabă cu persoana respectivă.
Ai grijă de tine și de sănătatea ta. Poate părea fără legătură cu subiectul, dar somnul, mișcarea, calitatea alimentației au un rol important în igiena mentală. Făcând lucruri pentru tine, starea de bine și încrederea în propria persoană vor crește rezultând astfel o viziune pozitivă asupra vieții.
Fă lucruri care-ți aduc bucurie. Poți să te relaxezi meditând, citind, dansând. Lista e lungă, dar e important să faci lucrurile care ți se potrivesc.
Petrece timp cu persoanele care-ți plac și care-ți dau energie pozitivă. Socializarea are multiple beneficii în toate ariile ce țin de sănătate și de calitatea vieții. Dar e nevoie să identifici și să eviți relațiile toxice.
Cere ajutorul unui psihoterapeut. Nu e nevoie să aștepți un eveniment dificil pentru acest lucru. Întâlnirile cu acesta îți pot clarifica multe lucruri legate de patternurile formate de-a lungul timpului și motivele pentru care te comporți într-un anume fel. Conștientizarea acestor lucruri face mai ușoară schimbarea lor.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!