La fiecare început de an, majoritatea ne setăm obiective, ne facem diverse planuri. Însă se întâmplă să ajungem la finalul anului fără să realizăm prea multe din ce ne-am propus.
Ce putem face pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple? Găsiți în continuare câteva soluții.
În primul rând scrieți ce vă doriți. Scrieți tot ce vă trece prin minte. Apoi, dedicați-vă un timp pentru a lua fiecare obiectiv în parte. Încercați să vizualizați cum va fi viața voastră dacă acel lucru se va realiza. Dacă nu simțiți nicio emoție, dacă nu simțiți cu tot sufletul că e un lucru pe care vreți să-l faceți, puteți să-l tăiați de pe listă. Acum priviți la obiectivele rămase netăiate. Cel mai important este să fiți realiști și sinceri cu voi înșivă. Setați un timp real în care fiecare obiectiv ar putea fi îndeplinit. Acestea pot fi realizate într-un an sau în cinci ani. Sau sunt obiective care necesită un anumit timp în mod constant o perioadă mai lungă de timp. Aici se încadrează învățarea unei limbi străine sau exercițiile fizice.
Să le luăm pe rând. Dacă doriți să faceți mai multă mișcare, de exemplu, e foarte important să alegeți ceva ce vi se potrivește. Sunt persoane care nu vor să meargă la sală, dar au ales să facă exerciții acasă, unele nu vor să alerge, dar au ales să facă plimbări lungi. Alegeți orice vi se potrivește. Începeți cu puțin și creșteți treptat. Dacă stabiliți de la început că veți merge zilnic la sală sau veți face exerciții o oră în fiecare zi, e foarte posibil să renunțați înainte de finalul unei săptămâni. Dacă reușiți să faceți câte puțin zilnic, chiar și câteva minute, acest lucru vă va oferi determinarea să încercați mai mult. Păstrați mereu în minte următoarea regulă: durează 21 de zile să-ți construiești un obicei și 90 de zile să-ți construiești un stil de viață.
Obiective pe termen lung
Pentru obiectivele ce necesită un timp mai îndelungat, este de ajutor să notăm la fiecare în parte de ce anume avem nevoie să-l îndeplinim. Când știm de ce anume avem nevoie, putem stabili pașii pe care îi vom face. Scrieți fiecare pas și setați un termen până când va fi realizat. Bifați fiecare pas realizat și recompensați-vă, acest lucru vă ajută și vă păstrează motivați.
Mai există obiective pe termen ceva mai lung, cum ar fi achiziționarea unui lucru cu valoare mai mare. Vă doriți foarte mult acel lucru, dar nu doriți să faceți un împrumut și nici nu vedeți vreo posibilitate imediată de a reuși să economisiți pentru el. Ce se întâmplă în acest caz, este că ne gândim că vom pune deoparte ce ne rămane la sfârșit de lună, dar acest lucru nu se întâmplă niciodată.
Cum putem face totuși? Trebuie să privim lucrurile începând cu finalul. În primul rând stabilim de câți bani avem nevoie. Apoi împărțim suma la numărul de luni din perioada planificată. Primul gând va fi că nu e chiar un plan irealizabil. Apoi, în fiecare lună, puneți deoparte acea sumă, înainte de a începe să achitați facturi sau a face alte cumpărături. După trei luni, vă va fi foarte ușor să faceți acest lucru și veți observa că ați început să cheltuiți mult mai responsabil.
Toate ideile prezentate sunt verificate și funcționează, trebuie doar să vă decideți să începeți 😊
Dacă întâmpinați dificultăți sau simțiți că aveți nevoie de sprijin, sunt aici pentru voi.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!