Meniu Închide

Copilul fură – ce puteți face?

copilul-fură-psihoterapie

Când copilul fură, primul lucru de care trebuie să țineți seama este vârsta acestuia. Apoi, este nevoie să înțelegeți care sunt  motivele din spatele acestui comportament.

Copiii mici, până în 4 ani, iau de obicei ce-și doresc, fără să realizeze că obiectul nu le aparține. Aici mă refer în principal la jucăriile altor copii, despre care pot crede că sunt ale lor. Dar pot lua obiecte și din magazine, nefiind conștienți că trebuiesc plătite.

Copiii mai mari pot fura pentru a-și impresiona prietenii, sau pentru emoțiile pe care le provoacă o activitate riscantă. Sau pentru că-și doresc un lucru pentru care nu au bani, sau pentru care le este rușine să vă ceară.

Dar, de cele mai multe ori, în spatele acestui comportament este un strigăt de ajutor. Mai ales când le lipsește afecțiunea părinților sau când mediul familial se schimbă.

Ce este de făcut atunci când copilul fură?

  • Pedeapsa nu este recomandată – mai ales cea fizică. Dacă copilul deja simte lipsa afecțiunii părinților, acest lucru nu face decât să-i crească furia și frustarea și va repeta acest comportament și în viitor.
  • Explicați-le calm care sunt consecințele acestui comportament. Țineți cont de vârsta copilului când faceți acest lucru.
  • Discutați și încercați să aflați motivul pentru care a furat. Este foarte important să aflați acest lucru, mai ales că, așa cum spuneam, de cele mai multe ori este un strigăt de ajutor.
  • Reamintiți-le care sunt valorile după care vă ghidați. Menționați că nu sunteți de acord cu acest comportament și că nu-l veți tolera.
  • Scoateți în evidență felul în care se simte persoana de la care a furat. Discutați despre cum s-ar simți el în locul acelei persoane, dacă i s-ar lua un obiect, exersând astfel empatia.
  • Cereți copilului să returneze ce a furat și să-și ceară scuze. Indiferent că a furat ceva de la un prieten sau dintr-un magazin. De cele mai multe ori, rușinea resimțită în acest moment va opri copilul să repete comportamentul în viitor.
  • Nu ignorați acest comportament. Dacă motivul din spate este atragerea atenției, ignorarea va face copilul să caute validare în altă parte, putând ajunge astfel în anturaje periculoase.

În cazul în care copilul fură frecvent sau are și alte comportamente necorespunzătoare, nu ezitați să cereți ajutor de specialitate.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *