Meniu Închide

Atacurile de panică

atacurile de panică

Atacurile de panică apar brusc, de obicei fără a exista o cauză sau un pericol real. Se manifestă prin episoade de anxietate sau teamă intensă. Conform DSM IV, acestea sunt însoțite de cel puțin patru până la 13 simptome somatice și/sau psihice.

Dintre simptomele somatice amintim: palpitații, tremor, transpirație, dificultăți de respirație – senzație de sufocare, durere în piept, greață, cefalee, amețeală, amorțeală.

Simptomele psihice se referă la frica de moarte, de sufocare sau leșin,  de un atac de cord sau atac cerebral.

Când o persoană are în mod repetat atacuri de panică și este mereu cuprinsă de frică și îngrijorare, diagnosticul va fi tulburare de panică.

Factori care pot declanșa atacurile de panică

Deși la început atacurile de panică se declanșează brusc și fără avertismente, mai târziu pot apărea din cauza anumitor factori sau situații. Unul din factori este de exemplu consumul de substanțe: alcool, nicotină sau cafeină.

Alți factori pot fi: stresul major, moșnerirea genetică sau diferite afecțiuni de natură psihică.

Agorafobia este legată adeseori de atacurile de panică, fiind într-o strânsă legătură cu acestea. Agorafobia reprezintă anxietate în anumite locuri sau situații din care persoanei i-ar fi dificil sau jenant să iasă, sau în care nu ar putea primi ajutor în cazul unui atac de panică.

De cele mai multe ori, persoana ajunge să-și facă permanent griji, gândindu-se unde și când va apărea următorul atac de panică. Astfel poate dezvolta o anxietate anticipatorie și pot ajunge să evite anumite situații.

Care sunt opțiunile de tratament?

Opțiunile principale de tratament sunt psihoterapia și medicamentele. Acestea se eliberează doar de medicul psihiatru, tot acesta recomandând de cele mai multe ori și psihoterapie. Diagnosticul se pune după ce au fost excluse alte cauze fizice ce pot avea aceleași simptome, cum ar fi tulburările cardiovasculare sau hipoglicemia.

De asemenea, este necesar adoptarea unui stil de viață sănătos, atât în ceea ce privește alimentația, renunțarea la fumat, cafea, alcool, cât și practicarea exercițiilor fizice.

Tehnicile de relaxare, meditația și respectarea programului de somn, sunt de asemenea de ajutor.

 

Sursă de informareManualul Diagnostic și Statistic DSM IV

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *