Meniu Închide

Furia în cuplu

furia-în-cuplu

Am pregătit o serie de articole cu dificultățile ce pot apărea în relația de cuplu și soluții pe care le puteți încerca pentru a le depăși. Pentru că am întâlnit-o des în cabinet în ultima perioadă, m-am gândit să încep cu furia.

Sigur, este în regulă ca furia să apară în anumite situații, este o emoție și nu avem cum să nu o experimentăm. Este important însă ce facem cu ea, cum o gestionăm și pentru cât timp o menținem.

În cuplu, dificultatea apare atunci când furia este prezentă aproape zilnic și indiferent de subiectul conversației. Totul devine o luptă pentru putere și fiecare vrea să demonstreze că are dreptate.

Totul se transformă în voci ridicate, reproșuri și contabilizări a lucrurilor pe care celălalt le-a făcut sau nu. În realitate, mesajul aflat în spatele vocii ridicate, nu ajunge niciodată la interlocutor. Gândiți-vă, cât din mesaj ați auzit cu adevărat atunci când cineva a țipat la voi?

Ce puteți încerca pentru a diminua furia?

Puteți să vă gândiți la aceste momente ca la oportunități de creștere. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, în spatele acestor lupte se află frustrări sau așteptări neîndeplinite.

Și atunci, poate fi de ajutor când începeți să vă certați, să vă opriți și să vă întrebați:

De la ce a pornit cearta? Ce anume e în spatele furiei? Ce cuvânt sau comportament al partenerului a declanșat furia? Ați mai experimentat în trecut o situație asemănătoare?

De ce am spus că aceste momente pot fi oportunități de creștere? Pentru că puteți descoperi, de exemplu, că ați reacționat la un simplu lucru spus de soție ca la o critică, și asta pentru că ați avut în copilărie un părinte care vă făcea observații la tot pasul.

Această înțelegere a lucrurilor poate schimba semnificativ dinamica dintre parteneri.

Sigur vă întrebați: și cum o să ne oprim din ceartă, dacă amândoi suntem furioși?

Am descoperit că imaginile sau metaforele ajută foarte mult. Puteți să vă imaginați un semafor. Dacă v-ați înfuriat, atunci e culoarea roșie. Și ce facem la culoarea roșie a semaforului? Ne oprim.

Imaginați-vă culoarea galbenă, trageți aer în piept, luați o pauză de câteva minute dacă aveți nevoie. Apoi, pe semafor apare culoarea verde dacă considerați că puteți continua discuția pe un ton calm și că puteți să căutați răspunsuri la întrebările de mai sus sau la întrebări potrivite situației.

O altă imagine de impact este capcana pentru degete. Dacă fiecare partener are un deget în capcană și fiecare trage „să aibă dreptate”, atunci aceștia vor rămâne „blocați” în același pattern de comunicare. În momentul în care partenerii înțeleg că nu e nevoie de o luptă sau de un câștigător și se opresc din „a trage”, se vor „elibera” din capcană.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *