Meniu Închide

Inteligența

inteligența-psihoterapie

Inteligența a fost definită ca fiind capacitatea de abstractizare, logică, înțelegere și conștientizare de sine. Mai înseamnă învățare, cunoaștere emoțională, raționament, planificare, creativitate, gândire critică și rezolvarea problemelor.

Mai poate fi descrisă ca fiind abilitatea de a percepe sau de a deduce informații. Acestea se transformă în cunoștințe care se aplică față de comportamentele adaptative într-un mediu sau context.

Unii cercetători susțin că inteligența este o abilitate generală, alții susțin că aceasta cuprinde abilități, aptitudini și talente specifice. Unii psihologi spun că inteligența este genetică, alții că este influențată în mare măsură de mediul înconjurător. Astfel, s-au dezvoltat mai multe teorii ale inteligenței, precum și teste care încearcă să o măsoare.

Există două moduri principale în care privim inteligența

Primul este că inteligența este fixă, că o primim la naștere și că nu se schimbă. Al doilea este că se poate schimba și crește, la fel cum îți poți crește rezistența sau puterea. Dar acest lucru va necesita depunerea unui efort.

De ce este important felul în care gândim despre inteligență? Pentru că dacă nu realizezi că o poți schimba, atunci nici măcar nu vei încerca. Dar dacă crezi că se poate îmbunătăți, atunci privești diferit situațiile provocatoare, gândindu-te că poți deveni mai inteligent făcându-ți mintea să lucreze.

Teorii ale inteligenței

Inteligența generală sau factorul g este un concept descris de Charles Spearman, care a observat că persoanele care au obținut rezultate bune la un test cognitiv, au obținut rezultate bune și la alte teste. Iar cei care au obținut un scor slab, au obținut un rezultat slab la alte teste. El a concluzionat că inteligența este o capacitate cognitivă generală care poate fi măsurată și exprimată numeric.

Abilitățile mentale primare fac parte din teoria psihologului Louis L. Thurstone. Aceste abilități sunt: memoria asociativă, abilitatea numerică, viteza de percepție, raționamentul, vizualizarea spațială, înțelegerea verbală și fluența cuvintelor.

Teoria inteligențelor multiple a lui Howard Gardner, care propune opt inteligențe diferite bazate pe aptitudini și abilități apreciate în diverse culturi. Acestea sunt: inteligența corporal-kinestezică, interpersonală, intrapersonală, logico-matematică, muzicală, naturalistă, lingvistică și vizual-spațială.

Teoria triarhică a inteligenței a psihologului Robert Sternberg implică trei factori diferiți: inteligența analitică, cea creativă și cea practică.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *