Meditația are beneficii în reducerea suferinței mentale, dezvoltarea stabilității emoționale și un sentiment crescut de conexiune cu ceilalți. Din acest motiv a fost încorporată în anumite practici psihoterapeutice.
Un studiu recent arată că cei care meditează au creierul mai tânăr decât al celor care nu meditează. Mai multe date despre acest studiu și descrierea diferitelor tipuri de meditație găsiți în acest articol.
Meditația contracarează stresul și ne ajută să fim mai conștienți de ceea ce se întâmplă în viața noastră. Poate fi utilă în anxietate sau depresie, în gestionarea furiei, în probleme legate de somn și chiar în dependențe.
O practică uzuală este alegerea unui cuvânt, a unui sunet sau o frază scurtă, numită uneori mantra. Mantra se repetă la fiecare respirație, stând într-o poziție relaxată, cu ochii închiși. Gândurile și sentimentele ce distrag atenția se resping cu calm.
În meditația mindfulness se pune mai puțin accent pe mantra. Cei care practică sunt conștienți de respirație și observă gândurile și sentimentele într-un mod liniștit și detașat. Dacă își pierd atenția, observă procesul și revin la conștientizarea respirației lor.
Ce rezultate poate oferi meditația?
Meditația te face conștient de ceea ce se întâmplă în viața ta. Te ajută să observi și ce funcționează pentru tine, nu doar ce nu merge bine. Te ajută să te apreciezi mai mult pe tine și pe cei din jur.
Te ajută să trăiești în prezent și să nu te lași distras de griji și anxietăți. Astfel, ești capabil să-ți alegi acțiunile și nu reacționezi fără a gândi în moduri pe care să le regreți apoi.
Devii conștient că gândurile tale sunt adesea doar gânduri, nu cine ești tu cu adevărat. Devii conștient de tiparele minții tale. Poți alege ce gânduri vrei să ai și nu mai răspunzi la criticul interior.
Când nu mai ești atent la lumea exterioară și abandonezi modelele obișnuite de percepere și gândire, facilitezi schimbarea personală. Conștientizarea stărilor corpului duce la propria înțelegere și la schimbări care se văd în atitudini și comportament.
Pentru mine a funcționat foarte bine provocarea de 21 de zile a lui Deepak Chopra. O găsiți aici.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!