Meniu Închide

Evitarea – ce este și cum ne afectează

evitarea-psihoterapie

Evitarea înseamnă a căuta să scapi, a ocoli sau a te feri de ceva. Cu toții evităm ceva din când în când, dar evitarea generală este o problemă. Evitarea problemelor poate duce la stres extrem, anxietate, stimă de sine scăzută. Evitarea poate aduce probleme în relații și o serie de obiceiuri și tulburări care pun în pericol sănătatea.Ce evităm? Putem evita o discuție dificilă, un telefon, un lucru pe care ar trebui să-l facem, de exemplu programarea pentru analize.

De ce? Pentru că ne gândim la ce e mai rău, fără să testăm realitatea temerilor noastre. Sau pentru că evităm lucruri ce pot declanșa amintiri negative sau care pot întări tipare de credință. Cum ar fi credința că nu suntem suficient de buni. Sau evităm pentru că nu dorim să supărăm pe cineva.

Cum oprim evitarea generală?

Așa cum am scris și în alte articole, este important să învățăm să ne ascultăm corpul. Acesta ne va semnala când suntem în modul de evitare. Pot apărea simptome ca dureri de cap, nervozitate crescută, indigestie, incapacitate de concentrare.

Apoi, este important să nu mai presupunem ce e mai rău. Acest lucru nu face decât să amplifice evitarea. Nu putem ști ce se va întâmpla sau ce gândește o altă persoană. Așa că în loc să presupunem, ar fi mai util să rămânem curioși și să încercăm să descoperim persoana din fața noastră așa cum este ea.

La fel cum am mai discutat despre obiectivele pe termen lung, și aici putem împărți o sarcină mai dificilă pe care o evităm în pași mai mici. Recompensele pe parcurs ne păstrează motivați.

Este important de reținut că o gândire catastrofală poate duce la atacuri de panică și afectează calitatea vieții. Dacă ne gândim la lucrurile negative pe care le-am prezis în trecut și nu s-au întâmplat, vom observa cu siguranță că procentul e foarte mare comparativ cu cele care s-au adeverit. Ar fi de preferat să rămânem concentrați asupra acestei idei în loc să ne gândim la catastrofe care nu există și probabil că nu vor exista vreodată.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *