Chiar dacă depresia postpartum este mult mai mediatizată, anxietatea postpartum este mult mai des întâlnită.
Un anumit grad de îngrijorare este firesc după venirea pe lume a bebelușului. Este normal să te întrebi dacă acesta mănâncă sau doarme suficient sau dacă se dezvoltă corespunzător.
Însă, dacă vă simțiți îngrijorată excesiv după naștere, este posibil să suferiți de tulburare de anxietate postpartum.
Anxietatea postpartum – simptome și tratament
Anxietatea postpartum vă poate afecta funcționarea zilnică. Puteți să petreceți foarte mult timp privind obsesiv pieptul copilului pentru a vă asigura că respiră.
Oricât ați fi de obosită, nu reușiți să dormiți. Nu mai aveți deloc grijă de propriile nevoi și ajungeți să săriți peste mese. Uneori, puteți simți că nu reușiți să vă conectați cu bebelușul.
De multe ori, apar sentimente de teamă legate de lucruri la care vă gândiți că s-ar putea întâmpla. Astfel, experimentați o stare constantă de îngrijorare și nu vă puteți liniști.
Unele mămici pur și simplu nu se pot opri din a face ceva. Fac mâncare, curățenie, spală, sterilizează biberoane.
Anxietatea postpartum poate fi însoțită și de simptome fizice: palpitații, oboseală, transpirație, hiperventilație, stări de greață.
Riscul de anxietate postpartum crește dacă ați avut anxietate și înainte de sarcină, sau dacă aceasta se regăsește în istoricul familial.
De multe ori, mămicile evită să ceară ajutorul de teamă că vor fi judecate de cei din jur. De obicei mămicile încep să ceară ajutor când copilul împlinește doi ani. Și atunci cer ajutor deoarece înțeleg că nu mai pot continua așa. Poveștile acestora seamănă destul de mult: nu am mai dormit de doi ani, m-am pierdut pe mine, nu mai știu cine sunt și ce-mi doresc, nu m-am mai gândit deloc la mine și la nevoile mele, m-am deconectat total de soț și m-am concentrat doar pe copil.
Este recomandat să programați o întâlnire la medicul dumneavoastră, dacă apar simptome îngrijorătoare. Medicul vă poate recomanda tratament medicamentos sau vă poate recomanda psihoterapie, dar de cele mai multe ori recomandă ambele variante. De foarte mare ajutor pot fi și exercițiile fizice, sau exercițiile de relaxare și mindfulness.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!