Meniu Închide

Schimbarea – de ce este importantă

schimbarea-psihoterapie

Schimbarea și dezvoltarea personală sunt interconectate, nu pot exista una fără cealaltă. Poate nu-ți place schimbarea și preferi ceea ce e familiar pentru tine. Însă este important să-ți amintești că schimbarea este inevitabilă. Și este una dintre constantele vieții. Indiferent dacă ești pregătit sau nu, ea tot are loc.

Schimbarea te ajută să înlocuiești obiceiuri care nu-ți mai sunt utile cu altele mai bune. Însă este important felul în care o anticipezi și reacționezi la ea. Rezistența la schimbare este normală, dar poate fi și distructivă.

Schimbarea atinge toate aspectele vieții, de la relații la parcursul profesional

Te ajută să devii ceea ce-ți dorești. Te ajută să ieși din situații în care ești nefericit sau neîmplinit. Chiar și schimbările pe care nu le poți controla te ajută să devii mai flexibil și mai pregătit pentru viitor. Și să înțelegi că singurul lucru pe care poți să-l controlezi este cum reacționezi la ele.

Ca să știi ce să schimbi, mai întâi este important să știi ce este important pentru tine și de ce. Întreabă-te: care sunt visele tale? Ce te face fericit? Când înțelegi care este scopul tău în viață, știi și direcția în care va trebui să mergi.

Este important să știi că în relații de orice fel, ceilalți pot avea reacții negative atunci când schimbi ceva. Chiar vor încerca prin toate metodele să te aducă înapoi la ce știau ei. Nu fac acest lucru cu intenții rele, doar vor să păstreze echilibrul cu care erau obișnuiți și rezistă la orice schimbări.

Dacă simți că ceea ce faci este bine, dacă ajută la dezvoltarea ta și la îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți, chiar dacă nu imediat, atunci nu renunța. Amintește-ți că în orice sistem, schimbarea unui element duce la schimbări și în celelalte.

Este util să nu privești schimbarea ca o necesitate a refacerii întregii vieți. Schimbările care rămân sunt cele făcute treptat, cu pași mici. Dacă te uiți cu atenție, vei fi surprins să vezi cum un efort mic poate face schimbări în ceea ce privește împlinirea personală și profesională.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *