Dacă vă gândiți să eliminați vacanța pentru că aveți mult de muncă, citiți articolul, poate vă răzgândiți. Știm deja că timpul petrecut în vacanță este reparator și are multe beneficii. Cum ar fi productivitate îmbunătățită, creativitate crescută, stres mai mic și sănătate mintală generală mai bună. Mai mult, îmbunătățește și sănătatea fizică și crește calitatea somnului.
Și eu, ca mulți dintre voi probabil, am sărit o perioadă lungă peste vacanță. A fost pandemie, au urmat dificultăți materiale, m-am concentrat în principal pe muncă. Anul acesta, când în sfârșit am pus pauză și am plecat trei săptămâni, am realizat cât de benefică este de fapt vacanța.
Și scriu ce am înțeles din această experiență și ca să-mi aduc aminte în viitor. Am realizat cât de mult aveam nevoie de vacanță abia după ce am plecat. Și am înțeles că în viitor, chiar dacă nu voi putea pleca din oraș, tot va fi nevoie de o pauză de minim două săptămâni.
Ce beneficii are vacanța?
Timpul petrecut cu cei dragi este foarte important. Relațiile cu aceștia pot deveni mult mai strânse și mai profunde atunci când experimentați împreună ceva nou.
Deconectarea de la muncă cred că este cea mai utilă. După o săptămână în care limitezi timpul petrecut pe telefon/laptop, ajungi să încetinești cu adevărat și să te resetezi. De aceea vacanțele ar fi bine să aibă măcar două săptămâni.
Pentru că după ce te deconectezi de muncă, stresul începe să scadă și imediat se schimbă felul în care gândești și analizezi lucrurile. Tot în această perioadă, pot apărea cele mai bune perspective și cele mai creative idei.
Vin aici cu o precizare. Când spun că ar fi bine să aibă măcar două săptămâni, mă refer la vacanța anuală. Pe parcursul anului, sunt utile la o anumită perioadă macar patru zile libere – două zile legate de sfârșitul de săptămână – pe care să le petreceți de preferat, dar nu obligatoriu, departe de casă.
Nu în ultimul rând, o vacanță este o oportunitate de a-ți extinde orizonturile vizitând locuri noi, trăind experiențe, creând amintiri și cunoscând oameni extraordinari.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!