Meniu Închide

De ce să apelezi la psihoterapie?

psihoterapie-cabinet-bucurești

Spun adesea că nu e nevoie să treci printr-o criză sau să ai un diagnostic ca să apelezi la psihoterapie. Și atunci, la ce te poate ajuta?

Gândește-te că ai un spațiu în care discuți orice dificultate emoțională. În care poți să-ți explorezi gândurile, emoțiile și comportamentele pe care le ai în anumite situații.

Un spațiu în care nu ești judecat, în care te simți auzit și înțeles. În care ai parte de confidențialitate* și poți să discuți lucruri pe care nu ai putut să le spui nimănui.

Există mai multe abordări în psihoterapie

Cum știi care e cea potrivită pentru tine? Mai întâi e nevoie să știi pentru ce situație sau dificultate ai nevoie de ajutor. Acest lucru te ajută să cauți un psihoterapeut cu experiență în acest domeniu specific.

De exemplu, daca ai dificultăți cu partenerul, vei căuta psihoterapie de cuplu. Sau dacă situația include și copiii sau familia extinsă, vei avea nevoie de psihoterapie de familie.

Poate ai o situație specifică la muncă sau vrei să schimbi un anumit comportament și atunci poți căuta psihoterapie cognitiv-comportamentală. Găsești aici un articol în care sunt descrise mai multe tipuri de psihoterapii.

Apoi, e nevoie să ai un obiectiv

Dacă îți este dificil să-l exprimi, întreabă-te: cum ai vrea să fii la finalul procesului terapeutic? Ce ai dori să fie diferit atunci? De multe ori, când te proiectezi în punctul în care îți dorești să ajungi, înțelegi mai ușor de ce anume ai nevoie pentru a ajunge acolo.

Un alt aspect important este legat de relația terapeutică. Știu că de multe ori între decizia de a apela la psihoterapie și primul telefon poate trece ceva timp. Și e normal să eziți, să fii anxios sau să te întrebi dacă acea persoană e potrivită.

Se întâmplă uneori să îți faci curaj să suni și să nu ți se răspundă. Și atunci renunți și nu mai încerci. Dar dacă te gândești înainte să suni că psihoterapeutul poate fi într-o ședință în acel moment și în loc să renunți lași un mesaj, acesta te va suna când va fi liber.

Apoi, chiar dacă discuția telefonică a decurs bine, poți realiza la prima ședință că nu te simți în largul tău sau nu te poți conecta cu psihoterapeutul. Oricât de greu ți-ar fi, spune acest lucru și nu continua acest proces.

Acesta este un pas după care multe persoane renunță. Ce te poate ajuta să continui este să ai mereu în gând că faci acest lucru pentru tine, pentru a fi mai bine și că ai dreptul să cauți până găsești persoana potrivită.

*Sunt situații în care psihoterapeutul poate încălca confidențialitatea. Dacă ai îngrijorări în acest sens, poți cere detalii la prima întâlnire.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *