Meniu Închide

Reziliența

reziliența-psihoterapie

Reziliența este definită de cele mai multe ori ca fiind capacitatea de a ne redresa după evenimente dificile din viață.

A fi rezilient nu înseamnă că nu treci prin momente grele. Sau că nu simți furie sau tristețe. Înseamnă că îți înfrunți sentimentele și gândurile și nu le lași să te oprească.

Poți trece prin perioade de boală, poți pierde o persoană apropiată sau poți întâmpina dificultăți financiare. În plus, dacă urmărești știrile, vezi o mulțime de accidente, dezastre sau atacuri teroriste.

În ultima perioadă au fost bineînțeles și știri despre pandemie. Și trebuie să înveți să le faci față. Dacă îți lipsește reziliența, poți fi copleșit de astfel de experiențe.

Flexibilitatea, perseverența și adaptabilitatea te pot ajuta să crești reziliența, schimbând anumite gânduri și comportamente.

Cum să crești reziliența?

Așa cum spun adesea în cabinet, este important felul în care gândești. Dacă treci printr-o situație dificilă și gândurile pe care le ai îți fac mai mult rău sau devin obsesive, e timpul să le reformulezi. Încearcă să abordezi diferit situația, pe cât posibil dintr-o perspectivă pozitivă.

Poți să te gândești de exemplu la situația respectivă nu ca la o problemă, ci ca la o provocare ce te va ajuta să-ți dezvolți noi abilități.

Acceptă lucrurile așa cum sunt și concentrează-te pe ceea ce poți controla. Adică ceea ce spui, ce gândești sau cum te comporți într-o anumită situație.

Ține cont de obiceiurile care ajută la scăderea stresului. Petrece timp în natură, fă mișcare, meditează, dormi cel puțin 7 – 8 ore pe noapte, hidratează-te suficient.

Fii recunoscător pentru cele mai mărunte lucruri: o bucată de ciocolată, o cafea, aerul dimineții, cântecul păsărilor.

La fel ca și creșterea masei musculare, creșterea rezilienței necesită timp și voință. Concentrarea pe patru componente esențiale – conexiune, bunăstare, gândire sănătoasă și sens – te poate ajuta să să înveți din experiențele dificile și să crești reziliența.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *