Egoismul presupune să pui mai presus de orice interesele personale, propriile dorințe și nevoi, în detrimentul celorlalți. Poate fi însoțit de lipsa empatiei. Gândurile și acțiunile tale sunt îndreptate în principal spre propria bunăstare.
Egoismul poate lua multe forme și este important să identifici în ce fel faci acest lucru. În același timp, e nevoie să faci diferența între egoism și îngrijirea de sine, numită adesea egoism bun sau sănătos.
Îngrijirea de sine înseamnă să faci ceea ce e nevoie pentru a fi tu bine. Când tu ești bine, ai resurse să dăruiești și celor din jur. Așa cum spun adesea, să te pui pe primul loc nu înseamnă să faci rău celorlalți sau să nu ții cont de nimeni și de nimic.
Cum poți crește egoismul bun sau sănătos?
În primul rând fii atent la tine. Când te cunoști și îți înțelegi nevoile, poți avea grijă de tine fără să te centrezi exclusiv pe acest lucru. E nevoie să te uiți la tine cu blândețe și compasiune. Terapeutul Anna Poss spune că „oricât de contraintuitiv ar părea, autocompasiunea ne poate ajuta să fim mai puțin egoiști.” Găsiți aici atât recomandările acesteia, cât și a altor specialiști.
O formă a egoismului poate fi și atunci când vorbești peste ceilalți și nu asculți. În acest caz, să devii un ascultător mai bun este pasul cu care trebuie să începi. Acest lucru te va ajuta în primul rând la construirea unor relații mai bune. Apoi, vei învăța că ascultându-i pe cei din jur poți descoperi perspective diferite de ale tale. Care sunt doar diferite, nu greșite.
Nu în ultimul rând, e nevoie să înveți cum să acorzi timp celorlalți. Să înveți cum să fii acolo pentru alți oameni. Să faci un efort conștient pentru a le crea spațiu în viața ta. Să renunți la nevoia de a controla lucrurile sau oamenii din jur.
Nu te neglija pe tine și sănătatea ta pentru a evita să te simți egoist și nu renunța să pui limite atunci când e necesar.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!