Prietenia este o stare de afecțiune durabilă, stimă și încredere între doi oameni și implică un anumit grad de intimitate. În toate culturile, prietenia este importantă pe tot parcursul vieții unei persoane.
Este o relație personală distinctă, care se bazează pe preocuparea fiecăruia pentru bunăstarea celuilalt. În general, prietenia este o relație diadică. Asta înseamnă că implică interacțiuni între două persoane, care recunosc această relație caracterizată prin afecțiune reciprocă.
Este o relație aleasă de cele două persoane, nu e ceva obligatoriu. În relația de prietenie ambele persoane au aproximativ aceeași putere sau autoritate. Unele dintre obiectivele și motivațiile principale ale prieteniei sunt compania și activitățile comune.
Prieteniile joacă un rol important în dezvoltarea umană sănătoasă și în adaptarea pe toată durata vieții. Ele există practic în fiecare etapă de dezvoltare, deși forma pe care o iau variază considerabil în funcție de vârstă.
Cum recunoaștem prietenia?
O caracteristică importantă care distinge un prieten de o cunoștință este legătura afectivă. Într-o prietenie există un tip distinct de grijă pentru celălalt, o preocupare care ar putea fi înțeleasă în mod rezonabil ca un fel de iubire.
Un prieten promovează binele celuilalt, se bucură de succesul acestuia și este supărat sau dezamăgit de eșecul prietenului (nu este dezamăgit de prieten ci de situația prin care acesta trece).
Prietenii se angajează în căutări comune pentru a-și menține relația, acestea incluzând și experiențe comune, cum ar fi excursii, ieșiri la cinema sau la teatru. Prietenia implică împărtășirea intereselor, desfășurarea de activități recreative sau de agrement împreună și schimbul de sprijin și sfaturi.
Prietenii poartă de obicei conversații despre subiecte precum probleme de familie, alte relații interumane și activități zilnice. Frecvența interacțiunilor dintre prieteni este un factor determinant al succesului menținerii unei prietenii. Cu alte cuvinte, interacțiunile sunt necesare pentru menținerea unei prietenii.
O prietenie nu înseamnă implicarea în activități motivate de interesul propriu: te ajut la cumpărături, dacă tu mă ajuți apoi la curățenie. Activitățile trebuie să fie motivate de faptul că sunt făcute împreună cu celălalt.
La persoane de toate vârstele, prieteniile se formează, evoluează și uneori se dizolvă în timp. Lungimea și durata diferitelor faze ale unei prietenii variază în funcție de persoane și circumstanțe.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!