Meniu Închide

Abilitățile de relaționare

abilitățile-de-relaționare-psihoterapie

La ce se referă abilitățile de relaționare? La capacitatea de a stabili și menține relații sănătoase și pline de satisfacții cu diferite persoane sau grupuri. Astfel de relații te vor ajuta să te simți mai sănătos, mai fericit și mai mulțumit de viața ta.

Pentru a demonstra abilități de relaționare adecvate, sunt necesare anumite caracteristici. Cum ar fi comunicarea clară, ascultarea activă, cooperarea cu ceilalți, negocierea constructivă a conflictelor, rezistență în fața presiunii sociale inadecvate.

Cum îți antrenezi abilitățile de relaționare?

Mai întâi e nevoie să te asiguri că relația pe care o ai cu tine este una pozitivă. Un alt lucru important este să accepți faptul că suntem cu toții diferiți. Poți face asta înțelegând că percepem lumea în feluri diferite, fiecare având în spate o poveste personală de viață. Mai poate fi de ajutor să nu pornești de la început cu așteptarea că ceilalți vor gândi la fel ca tine.

Cum am menționat la început, o caracteristică esențială este ascultarea activă, necesară pentru a auzi ce au de spus și cei din jur. Ascultarea și înțelegerea mesajelor transmise de cei din jur este cea mai importantă parte a unei interacțiuni de succes. Ascultarea activă înseamnă că ești cu adevărat interesat de ce gândește și simte celălalt.

Acordă oamenilor timp și fii prezent când ești alături de ei. Asta înseamnă să fii cu adevărat acolo, fără să te lași distras de tehnologie, fără gânduri despre trecut sau viitor. Doar prezent și conectat la persoana de lângă tine. Să fii înțelegător și empatic.

Apoi, e nevoie să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, să înveți să oferi și să primești feedback constructiv. Să nu presupui că ceilalți au înțeles ce ai vrut să transmiți, ci să ceri feedback. La fel, să verifici și tu când primești un mesaj, dacă a ajuns corect la tine.

Una dintre cele mai profunde experiențe pe care le poți avea în viață este legătura pe care o ai cu alte ființe umane. De aceea cred că este importantă antrenarea abilităților de relaționare.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *