Dacă așteptați un copil, printre toate celelalte pregătiri, cu siguranță vă întrebați cum să-l pregătiți pe fratele mai mare. Gândul la cum ar putea reacționa acesta vă poate produce o stare de neliniște sau nervozitate.
Ca să-l ajutați să înțeleagă cât mai bine ce se va întâmpla, este important să țineți cont de vârsta copilului. Copiii vor reacționa diferit la un nou copil, în funcție de vârstă.
Găsiți în continuare câteva idei, grupate pe categorii de vârstă.
Cum îl pregătiți pe fratele mai mare atunci când așteptați un copil?
La vârsta de 1-2 ani, copilul nu va înțelege foarte multe. Această vârstă poate fi o provocare, deoarece copilul încă este dependent de voi și necesită atenție din partea voastră.
Însă copilul poate simți emoția pe care o aveți. Dacă-i vorbiți cu bucurie despre sosirea bebelușului, va percepe într-un mod pozitiv acest lucru.
Cărțile cu imagini pot ajuta să explicați pe înțelesul lui ce înseamnă că va avea un frățior sau o surioară.
După venirea acasă a bebelușului, puteți să-l țineți în brațe atunci când alăptați. Acest lucru va crește starea de siguranță a copilului și în același timp veți crea o conexiune între voi trei.
Și la vârsta de 2-4 ani copilul este încă atașat de voi. Va fi destul de dificil pentru el să vă împartă cu bebelușul. E nevoie să-i explicați că, deși bebelușul va avea nevoie de multă atenție, îl veți iubi la fel de mult ca acum.
Este recomandat ca orice schimbări veți avea de făcut, să le faceți înainte de sosirea bebelușului. Astfel, copilul va avea timp să se acomodeze și nu va interpreta schimbarea ca o cauză a venirii noului membru al familiei.
De la vârsta de 5 ani în sus, copilul poate fi gelos pe atenția primită de bebeluș. Puteți să-i explicați că și de el ați avut grijă la fel când s-a născut și puteți să-i cereți ajutorul, implicându-l în activitățile ce țin de îngrijirea bebelușului.
Ce puteți face când vin persoane să viziteze bebelușul?
Rugați persoanele care vin în vizită, să discute întâi câteva minute cu copilul și apoi să-l roage să le prezinte frățiorul sau surioara. Este bine să aveți pregătite câteva mici cadouri pe care să le dați vizitatorilor, pe care aceștia să le ofere fratelui mai mare înainte de a da cadourile pentru bebeluș.
Orica vârstă ar avea copilul, programați pe cât posibil un timp pe care să-l petreceți doar împreună cu acesta. De asemenea, oricare ar fi emoțiile prin care va trece copilul, este important să i le validați și să-i arătați că îl înțelegeți. Asigurați-l mereu de iubirea voastră și de faptul că acest lucru nu se va schimba.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!