De ce să devii un ascultător mai bun? Deoarece acest lucru te poate ajuta în toate aspectele vieții tale: în relațiile de familie, de prietenie sau de muncă.
Este adevărat că în ultima perioadă, odată cu comunicarea predominant electronică, e mai dificil să discutăm despre dezvoltarea acestei abilități. Dar interacțiunile umane nu au dispărut și atunci este important să știm cum putem dezvolta această abilitate.
Probabil ți s-a întâmplat și ție să fii cu gândul în altă parte când cineva vorbea cu tine. Acest lucru se observă ușor după privirea distantă și limbajul corpului.
Știm că în medie atenția unei persoane este de opt secunde. În plus, tendința actuală de a verifica des telefoanele și gândurile la dificultățile proprii fac dificilă ascultarea atentă a altei persoane.
Și atunci, cum devii un ascultător mai bun?
Cea mai importantă parte a ascultării este să fii prezent în conversație. Poți face asta concentrându-te pe momentul prezent, fără să-ți lași mintea să rătăcească. Este important să observi dacă de obicei asculți doar prima parte din ce spune celălalt, iar apoi te gândești doar ce ar trebui să spui când acesta termină de vorbit. Sau dacă dai imediat soluții la ce auzi.
Dacă faci aceste lucruri, nu ești prezent. Gândește-te că uneori e mult mai util să vorbești mai puțin și pur și simplu să asculți. Ce poți face este să adresezi întrebări pentru a înțelege cât mai bine ce spune acea persoană.
La fel de important este să evaluezi când e utilă împărtășirea experienței personale și când nu. Sunt situații în care exemplul personal poate fi de ajutor și persoana înțelege că nu e singura care se luptă cu acea dificultate. Însă nu oferi soluții, ce a funcționat pentru tine poate nu funcționează și pentru acea persoană.
Dar sunt și situații în care acea persoană are nevoie doar să fie ascultată. Și atunci faptul că duci conversația către tine și experiența ta nu e de ajutor.
Atunci când devii un ascultător mai bun vezi lumea prin ochii acelei persoane și îi înțelegi emoțiile, adică ești empatic. Asta înseamnă și să înțelegi perspectiva ei, fără să judeci. Acea persoană va simți acest lucru și va avea încredere să se dezvăluie și să fie vulnerabilă.
„Îmi place să ascult. Am învățat foarte mult ascultând cu atenție. Majoritatea oamenilor nu ascultă niciodată. ” – Ernest Hemingway
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!