Meniu Închide

Anxietatea de separare

anxietatea-de-separare-psihoterapie

Copiii mici experimentează adesea anxietatea de separare, însă aceasta este un stadiu normal în dezvoltarea lor. Aceasta poate apărea înainte de vârsta de un an și poate dura până în jurul vârstei de 4 ani.

Fiecare copil reacționează diferit la separarea de părinți. Unii plâng, alții se agață efectiv de părinți și nu vor să le dea drumul. Aceste reacții pot apărea când ajung la creșă sau grădiniță sau chiar înainte de a ieși din casă.

Anxietatea de separare poate fi intensă sau de lungă durată și să interfereze cu activitățile zilnice. Dacă apar și atacuri de panică sau alte probleme, poate fi o tulburare de anxietate de separare.

Cum ajutăm copiii când apare anxietatea de separare?

Începeți pregătirea copilului pentru creșă sau grădiniță din timp. Povestiți-le exact cum se vor petrece lucrurile. Puteți să vă ajutați de imagini din cărți, sau chiar să faceți o vizită la grădiniță. Păstrați un ton pozitiv. Copilul simte stările părintelui și este influențat de acestea.

Pentru părinți, despărțirea este uneori la fel de grea. În aceste cazuri, puteți transmite starea voastră de anxietate copilului. Este foarte important să aveți încredere în personalul grădiniței. Dacă sunteți mereu neliniștiți, copilul nu va dori să rămână în acel loc, iar adaptarea va fi dificilă.

Fiți mereu sinceri cu copilul. Spuneți exact când veniți să-l luați. Fiind mici, puteți să le dați alte repere de timp: după masa de prânz sau după ce se trezește. Nu este recomandat să plecați de la grădiniță pe ascuns. Puteți folosi un ritual de despărțire: o îmbrățișare, un pupic sau puteți să-i lăsați o jucărie preferată.

E bine să știm că într-o anumită măsură, îngrijorarea apărută la despărțirea de părinți este normală, chiar și atunci când copilul este mai mare. Răbdarea și consecvența pot fi de mare ajutor în aceste situații. Oricât de greu vă este, așteptați minim o săptămână. De cele mai multe ori, după această perioadă copilul înțelege că nu îl părăsiți și că veniți mereu atunci când ați promis.

Dacă această perioadă se prelungește și copilul suferă și plânge mult timp după ce l-ați lăsat la grădiniță, este recomandat să cereți sfatul unui psiholog sau al unui medic pediatru.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *