Poate vă întrebați: cum adică să lăsați copilul să facă greșeli? O să încerc să răspund în cele ce urmează.
Părinții sunt în majoritatea cazurilor bine intenționanți și își doresc tot ce e mai bun pentru copilul lor. Însă uneori intențiile bune pot duce la practici care pot afecta creșterea copilului.
Acest lucru se întâmplă când părinții devin extrem de protectori. În aceste cazuri, părinții sunt extrem de grijulii și scot copiii din toate situațiile provocatoare.
Care sunt efectele pe termen lung? Copiii nu vor învăța reziliența și va fi dificil să se confrunte singuri cu provocările care apar. Nu vor putea fi independenți.
Vor depinde de ceilalți pentru a-și rezolva problemele. Pot apărea obstacole în dezvoltarea psihologică, fizică și socială a copiilor. Acești copii pot deveni iritabili și rebeli.
Pe măsură ce copilul crește, are nevoie de autonomie și de un sentiment de individualitate. Are nevoie de oportunități de a face propriile alegeri.
Este adevărat că părinții vor să-și protejeze copilul de lucrurile rele, indiferent că sunt reale sau doar în imaginație. Însă făcând acest lucru, copilul nu învață niciodată să gândească singur.
Îndrumarea părintească este esențială pe tot parcursul vieții unui copil. Însă copiilor ar trebui să li se permită să facă greșeli și să facă față consecințelor acțiunilor sau alegerilor respective.
Așadar, lăsați copilul să facă greșeli
Lăsați-l să fie copil și să învețe în ritmul lui. Nu puteți proteja copilul de realitățile acestei lumi pentru totdeauna. Va exista un moment în care copilul trebuie să înfrunte realitatea.
Copiii ar trebui să înțeleagă cum funcționează lumea prin propriile lor experiențe. Vor face greșeli pe parcurs, dar nu ar trebui să intrați în panică. Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?
Ce învață copilul din propriile greșeli? Învață să fie rezilient. Confruntarea cu eșecul îi face pe copii mai puțin predispuși la sentimente de anxietate.
Învață să se bazeze pe ei înșiși. Când fac o greșeală, văd consecințele acțiunilor lor. Învață să-și asume responsabilitatea. Greșelile ajută la îmbunătățirea abilităților de luare a deciziilor.
Și adulții fac uneori alegeri greșite, deci putem lăsa și copiii să facă asta, atâta timp cât nu există vreo amenințare sau vreun risc.
Făcând greșeli copilul își identifică emoțiile, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative și va ști cum să le facă față.
A lăsa un copil să greșească nu înseamnă să-i oferiți libertate deplină pentru acțiunile lui. Înseamnă să-i oferiți un mediu în care să poată face greșeli avându-vă alături dacă are nevoie de un sfat. Înseamnă să comunicați cu el și să-l ajutați să-și dea seama unde a greșit.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!