Meniu Închide

Inteligența emoțională

inteligența-emoțională-psihoterapie

Auzim tot mai des de inteligența emoțională. Dar ce este? Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a percepe, controla și evalua emoțiile. Este important să ne exprimăm și să ne controlăm emoțiile.

Însă și capacitatea de a înțelege, interpreta și răspunde la emoțiile celorlalți este importantă. Să ne imaginăm o situație în care nu putem înțelege tristețea unui membru al familiei sau furia unui prieten. Cum credeți că ar influența acest lucru relațiile cu cei din jur?

Există patru niveluri diferite pentru inteligența emoțională

Perceperea corectă a emoțiilor este primul pas în înțelegerea lor. Copiii învață acest lucru de la adulți, dacă emoțiile le sunt validate. Găsiți mai multe pe acest subiect aici.

În perceperea corectă a emoțiilor un rol important îl are și înțelegerea semnalelor nonverbale. Acestea se referă la expresiile faciale și la limbajul corpului.

Capacitatea de a raționa folosind emoții ne ajută să răspundem emoțional la lucruri care ne atrag atenția. Emoțiile ne ajută să fim atenți la ceea ce acordăm prioritate și la ce reacționăm.

Capacitatea de a înțelege emoțiile este foarte importantă, mai ales că emoțiile percepute pot avea o mare varietate de semnificații. Imaginează-ți că partenerul de viață este furios. Poate fi furios din cauza unui lucru făcut de tine, sau poate fi furios din cauza unui incident de la locul de muncă, din trafic, sau poate fi ceva din propria familie. Când observi emoția, e nevoie să interpretezi și cauza acesteia.

Capacitatea de a gestiona emoțiile este de asemenea foarte importantă și se referă la reglarea emoțiilor, la reacția adecvată dar și la răspunsul potrivit la emoțiile celor din jur.

Ce face o persoană care are inteligență emoțională?

Recunoaște emoțiile și impactul acestora atât la ea, cât și la cei din jur. Nu reacționează imediat ci face o pauză pentru a gândi înainte. Își poate controla reacția la emoții concentrându-se asupra gândurilor. Este autentică și vorbește conform valorilor și principiilor ei. Este empatică, se concentrează asupra părților bune ale celor din jur și le laudă.

Inteligența emoțională îmbunătățește relațiile cu cei din jur, dar ne ajută și să dezvoltăm o viață echilibrată și o sănătate mintală bună.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *