Meniu Închide

Autenticitatea în cuplu

Autenticitatea în cuplu

Cât de importantă este autenticitatea în cuplu? Aș spune că de acest lucru depinde succesul relației. Cu toții ne punem o anumită mască la începutul unei relații. Toți vrem să părem într-un anume fel, să cucerim persoana din fața noastră.

De ce facem asta? Pentru că nu suntem sinceri cu noi, în primul rând. Pentru că nu ne acceptăm așa cum suntem, cu calități și defecte. Pentru că avem atât de puțină încredere în noi, încât avem impresia că dacă ne dezvăluim așa cum suntem în realitate, omul din fața noastră va fugi mâncând pământul. Pentru că ne este frică. Frică de a fi judecați, neacceptați. Sau frică de singurătate.

Cum păstrăm autenticitatea în cuplu?

Ideal ar fi să renunțăm la orice mască încă de la începutul relației. Și asta pentru că e foarte greu să menținem această imagine pe termen lung. Iar în momentul când obosim să mai jucăm teatru și ne arătăm pe noi, așa cum suntem, auzim binecunoscutele expresii: Nu te mai recunosc! Te-ai schimbat! Tu nu ești așa!

Apoi, e nevoie să fim conștienți de gândurile și nevoile noastre, să știm care sunt principiile după care ne ghidăm și ce valori sunt importante pentru noi. Și când știm aceste lucruri, să ne comportăm în concordanță cu acestea.

Să înțelegem că noi suntem responsabili pentru propria persoană, pentru acțiunile noastre și pentru felul în care reacționăm în anumite situații. Că cel de lângă noi nu e responsabil pentru fericirea noastră și că nu trebuie să fie înzestrat cu capacități paranormale pentru a ne ghici gandurile și nevoile și a le împlini pe loc. Că nu suntem două jumătăți care s-au găsit, ci două persoane întregi care au pornit împreună pe același drum.

E nevoie să învățăm să comunicăm și să ascultăm activ. Să înțelegem că atunci când apare furia sau frustrarea, ne-au fost apăsate butoane care au legătură cu trecutul sau cu ceva ce nu acceptăm despre propria persoană. Să încercăm să înțelegem ce a provocat acea reacție și să discutăm deschis despre asta. Și nu în ultimul rând, să păstrăm granițe sănătoase și să acceptăm diferențele dintre noi.

De felul cum începe relația depinde foarte mult viitorul acesteia.  Dacă simțiți că sunteți în impas și nu mai știți cum să continuați, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *