Frica de abandon înseamnă că o persoană are o teamă puternică de a-i pierde pe cei dragi. Este o formă de anxietate și apare de multe ori în copilărie, când un copil suferă o pierdere traumatică.
Pierderea poate fi de multe feluri. Poate fi decesul unui părinte. Poate fi divorțul, sau plecarea unui părinte pentru o perioadă mai lungă. Poate fi chiar și creșterea copilului de bunici sau de bonă. Chiar și părinții prezenți fizic, dar nu și emoțional, pot provoca frica de abandon.
Copiii percep diferit aceste experiențe și nu toți sunt afectați la fel. Este important suportul emoțional primit de copil în urma unei pierderi. Factorii de mediu, cei medicali și cei genetici, pot avea de asemenea influență.
Cum se manifestă frica de abandon?
Anxietatea de separare face parte din dezvoltarea normală a copiilor. Dar dacă simptomele sunt severe sau continuă mult timp, este nevoie să cereți ajutor. Aceste simptome pot fi: îngrijorarea constantă de a nu fi abandonat, frica de a rămâne singur, crize puternice de plâns și agățarea de părinte când este lăsat la grădiniță, stări de rău fără a identifica o cauză fizică.
Frica de abandon se poate manifesta chiar și la vârsta adultă. Se poate manifesta prin incapacitatea de a avea încredere în ceilalți și prin respingerea celorlalți pentru a evita acest lucru din partea lor. Se poate manifesta prin codependență și insecuritate în relații, având nevoia continuă de asigurare că ceilalți au sentimente pentru ei și nu vor pleca. Prin a face mereu pe plac celorlalți și prin a da prea mult în relații. Prin sabotarea relațiilor și prin trecerea rapidă de la o relație la alta.
Frica de abandon face mai dificilă formarea de relații sigure și sănătoase. Este nevoie de ajutorul unui specialist, mai ales dacă în istoricul persoanei există traume sau pierderi. Persoana explorează astfel experiența abandonului, învață să stabilească limite și granițe sănătoase în relații, își recunoaște tiparele de gândire negativă și le înlocuiește cu altele mai sănătoase.
Sursă de informare: Medical News Today, articol scris de Jayne Leonard
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!