Meniu Închide

Conflictul – cum îl gestionăm?

conflictul

Conflictul este întâlnit în orice tip de relație. Poate fi relație de cuplu, de prietenie, de familie sau de la locul de muncă. Reacțiile pe care le avem de obicei sunt de retragere sau atac.

Este bine să știm însă că niciun conflict nu se rezolvă de la sine. Oricât de mult am încerca să-l evităm. Din contră, rămâne în stare latentă și poate izbucni cu intensitate mult mai mare, când ne așteptăm mai puțin.

De altfel, nici atacul nu e cea mai indicată variantă, acesta generând reacții puternice din partea interlocutorului. Ridicând fiecare tonul pentru a vă impune punctul de vedere, de fapt nu veți auzi nimic din ce spune celălalt. Să nu uităm și varianta foarte posibilă a unor altercații fizice. Nu putem ști cum reacționează cineva în astfel de situații.

Care sunt modalitățile prin care putem gestiona conflictul?

Dacă de obicei faci parte din cea de-a doua categorie, cel mai important lucru este să iei o pauză atunci când simți că te enervezi. Nu e ușor, dar e cea mai bună soluție. Apoi, când te calmezi, poți să revii și să discuți cu persoana respectivă. Recomand ca lucrurile pe care le exprimi să fie legate de cum te-ai simțit tu și nu de acuzații îndreptate către celălalt.

Din orice categorie faci parte, o altă modalitate este să exersezi ascultarea. Este important să înțelegi că suntem diferiți și că fiecare avem reacții emoționale diferite la aceeași stimuli. Două puncte de vedere pot fi ambele corecte, chiar dacă sunt diferite. Dar e mai ușor să găsiți o cale de mijloc dacă reușiți să-l ascultați pe celălalt cu mintea deschisă.

În orice conflict, este bine să vă gândiți mereu dacă ați avut și voi o contribuție proprie la generarea acestuia. Uneori reacționăm pe baza unor întâmplări din trecut, fără să realizăm că sunt cuvinte sau anumite comportamente care „ne apasă butoanele”. De cele mai multe ori, interlocutorul nu ne înțelege reacția, și nici nu ar avea cum, deoarece nu are aceleași „bagaje” ca și noi. De aceea este foarte important să ne înțelegem noi în primul rând reacțiile și ce le declanșează.

Dacă nu reușiți să rezolvați singuri conflictele, atunci puteți apela la o a treia persoană, cu rol de mediator. În acest fel veți reuși să ascultați ambele puncte de vedere și să negociați o soluție.

Dacă aveți nevoie de sprijin pentru soluționarea unui conflict, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *